ЕРЕЦ ІСРАЕЛЬ В ТАНАСІ

Іеуда Еліцур

Однією з найбільш важливих тем Танаха є тема Країни Ізраїлю. У Торі ми знаходимо описи місцевостей, меж, природних умов країни, неодноразово підкреслюється зв’язок цієї землі з народом Ізраїлю, повідомляється з її минулим і майбутнім. Мені хотілося б торкнутися один приватний питання з широкого кола проблем, а саме: яке місце займає Ерец Ісраель в біблійному світогляді …

Як відомо, існує кілька варіантів смислового поділу Танаха. В інтересах розглянутого нами питання я дозволю собі запропонувати не зовсім звичайне поділ: перша частина – одинадцять перших глав Тори, друга частина – весь Танах; інакше кажучи, від «На початку створив Бог» до «піди зо своєї землі» (глава 12) і від «піди зо своєї землі» до кінця Танаха. У чому сенс такого поділу? До 12-ої глави викладається передісторія: створення світу, потоп, історія Ноаха. У цій частині Ізраїль ще не існує, не існує «головний герой» Танаха. Дванадцятої главою починається частина Танаха, яку можна назвати «Божественної трагедією», тобто та частина, в якій Ізраїль з’являється і вступає в боротьбу зі своєю долею і своєю історією. Цілком очевидно, що ця більшість, в якій Ізраїль знаходиться в центрі подій, є основною. Вона починається словами: «І сказав Господь до Аврама: Вийди зо своєї землі, від рідні твоєї і з дому батька твого в землю, яку Я тобі покажу. І Я зроблю тебе народом великим, і благословлю тебе, і звеличу ймення твоє, і будеш ти благословенням. І Я благословить тебе, а проклинає тебе прокляну; І благословляться тобою всі племена землі ».

Отже, Ерец Ісраель.

Це перше слово Бога, звернене до праотця Ізраїлю. У вислові міститься вказівка ​​на універсальну звістку, носієм якої є Ізраїль і яка пов’язана з Країною Ізраїлю. Таким чином, не викликає сумніву, що Країна Ізраїлю займає гідне місце в біблійній думки і в ізраїльському світогляді.

Сьогодні на запитання, що означає для нас Ерец Ісраель, більшість наших сучасників відповість, що Ерец Ісраель – батьківщина народу Ізраїлю. Але така відповідь не може задовольнити багатовікову юдейську думка. Поняття батьківщини, вітчизни виникло порівняно недавно, в 19 столітті в Європі. Це слово в Писанні не означає «батьківщина» (Але meland. Раtгiа). Воно зустрічається, наприклад, в наступному вірші: «Діти твої, що породиш по них, вони будуть твоїми. На ім’я братів своїх будуть називатися вони в долі своєму », де воно означає: нащадки, сім’я, рід, група живуть разом родичів, – на відміну від значення слова в сучасній мові іврит. І, отже, спрощене визначення: Ерец Ісраель – це батьківщина єврейського народу, не відповідає викладеному в Танахе.

Більш того, навіть нашим уявленням годі було спрощено ототожнювати наше ставлення до Країні Ізраїлю зі ставленням інших народів до їх батьківщині. Відмінності очевидні. Наш народ був Ізраїлем ще до його приходу в країну і залишався Ізраїлем протягом багатьох століть після вигнання з країни; а ця країна була Країною Ізраїлю навіть у своїй спустошеності. З народами світу все інакше. Англійська народ існує як англійський народ, перебуваючи в Англії, а Англія є Англією, тому що в ній проживають англійці. У другому або третьому поколінні нащадки англійців, які залишили Англію, вже не є англійцями. А якби все англійці покинули Англію, країна перестала б бути Англією. І так всі народи і країни. Навіть в сучасній дійсності все це не так просто, як може здатися. І тим більше, коли мова йде про давнє біблійному світогляді.

Ми переконуємося в тому, що Танах визнає значення Ерец Ісраель. Але яке місце займає Ерец Ісраель в біблійній думки?

У 17-му розділі книги Буття ми знаходимо два вірша, які англійський дослідник Скіннер вважає принципово важливими. Скіннер підкреслює і детально роз’яснює особливе значення цих віршів, на яке свого часу вже вказав Раші. З давніх часів тлумачі й радянські дослідники зайняті пошуками відповіді на питання про основи віри праотців. Що об’єднує праотців Ізраїлю – Авраама. Іцхака і Яакова? Що означає «і повірив він Господу» (Брейшит 15.6), і що означає «щоб він наказав синам своїм і домові своєму по собі дотримуватися шлях Господній» (Брейшит 18, 19)? Який він, і дорогу Господню, в розумінні праотців? Існують різні думки і відповіді, починаючи з наших благословенній пам’яті мудреців і до сучасних дослідників; і, як зазвичай, найкраще тлумачення і визначення належить самому Танаху. Отже. Скіннер підкреслює той факт, що в 17-му розділі книги Буття є два вірші, які говорять про сутність віри нашого праотця Авраама. Цей розділ починається словами: «І був Аврам дев’яноста дев’яти років, і Господь явився Авраму й сказав йому: Я Бог Всемогутній. Ходи переді Мною і будеш ти ». Що означає це «ходи переді Мною»? І ось у віршах 7 і 8 викладені, на думку Скіннера, три принципу, що є, відповідно до Танаху, трьома основами віри праотців. «І встановлю заповіта Свого поміж Мною та тобою і поміж потомством твоїм по тобі в їхніх поколіннях ». Серед усіх народів, з якими укладено союз-заповіт, є один, який особливо близький Богу, є група в середовищі людства, обрана Їм, – це нащадки Авраама. Але не всі нащадки Авраама, як це пояснюється у віршах 18-21: «І сказав Авраам Богові: О, аби Ішмаель жив перед лицем Твоїм.

І сказав Бог: Сара, дружина твоя, народить тобі сина, і ти даси йому ім’я Іцхак: і встановлю заповіт Мій з ним заповітом вічним, і для нащадків його по нім. І про Ішмаель почув Я тебе. Я благословлю його. І розташую його, і вельми вельми помножу його, дванадцять князів зробить він, і Я зроблю його великим народом. Але заповіт Мій встановлю Я з Іцхаком ». Отже, цей особливий союз укладений тільки з Іцхаком і його потомством. Це один з принципів віри батьків. Цей принцип євреї формулюють так: «Ти обрав нас». Народ обраний, народ, наближений до Господа, але не народ панів. Дійсно, всі народи знаходяться в союзі з Богом, але з ізраїльтянами, найбільш близькими Йому, укладений союз в союзі. Господь призначив їх для Себе, щоб вони ходили перед Ним в світлі Господа, як про це говорить пророк Амос: «Вас одних Я пізнав зо всіх родів землі, тому і покараю Я з вас за вашими гріхами». Таким чином, обрання племені Авраама є першою основою.

Друга основа – «щоб бути тобі Богом і для потомства твого після тебе». Це, безсумнівно, ядро ​​монотеїстичної віри.

Третя основа – «і дам тобі і нащадкам твоїм після тебе землю, де ти перебуваєш, всю землю кнаанскую, на вічне володіння». Помиляється той, хто вважає, що це одне з повторень обітниці землі. Тут Ерец Ісраель, вічне володіння, суть не тільки обітниця, а головним чином основа віри. «Господу (належить) земля і все, що наповнює її», всі країни належать Господу, Який створив небо і землю. З цього випливає, що якщо одну з усіх земель Він призначив для народу, наближеного до Нього, це також є актом обрання. Наші благословенній пам’яті мудреці справедливо називали Ерец Ісраель землею обраної. Це обрання зобов’язує як обирає, що дає, так і приймаючої. Бо віра Авраама спирається на три основи: обраність народу, обраність землі і єдність Господа.

Третя основа, здавалося б, повторюється двічі, у вірші сьомому: «щоб бути тобі Богом» і в вірші восьмому: «і буду їм Богом». Ймовірно, тому слідом за талмудическим висловлюванням каже, що восьмий вірш слід тлумачити так: «І дам тобі і нащадкам твоїм після тебе землю, де ти перебуваєш, всю землю кнаанскую, на вічне володіння», і саме там «буду їм Богом». Звідси випливає, що живе в Країні Ізраїлю подібний до того, у кого є Бог, а живе за межами країни подібний до того, у кого немає Бога. Цим наші благословенній пам’яті мудреці хотіли сказати наступне: подібно до того як сутність явища, званого «іудейством», вірою Авраама, вірою праотців, спирається на єдність Господа і без монотеїзму немає віри праотців і віри Ізраїлю, так немає віри Ізраїлю без Країни Ізраїлю. Відрікається від Країни Ізраїлю як би зрікається єдності Господа, від віри в Бога.

Отже, трьома первоосновами віри Ізраїлю є: обраність Ізраїлю, єдність Господа і Країна Ізраїлю. На питання про значення Країни Ізраїлю для Танаха можна відповісти так: це основа віри і таємниця буття Ізраїлю. Подібно до того, як немає іудейства без Бога і без обрання Ізраїлю, так немає іудейства без Країни Ізраїлю. Сформульовані Рамбама тринадцять принципів віри є надбудову над основами, закладеними в дні Авраама, Іцхака і Яакова (єдність Господа, обраність Ізраїлю і Ерец Ісраель). У розглянутих нами поезіях міститься ще щось дуже важливе. Основи віри є вічними. Як вічний Бог, так «і встановлю складу заповіта Свого поміж Мною та поміж тобою, і поміж потомством твоїм по тобі в їхніх поколіннях заповітом вічним», тобто обраність народу Ізраїлю є вічною. Також і «дам тобі і нащадкам твоїм після тебе землю, де ти перебуваєш, всю землю кнаанскую, на вічне володіння», а це означає, що зв’язок народу Ізраїлю з Країною Ізраїлю теж є вічною. Це положення пов’язане зі складним питанням як з точки зору історичних фактів, так і з точки зору системи поглядів Письма. Танах застерігає від небезпеки вигнання народу Ізраїлю з країни за певних умов, і нам відомо, що народ дійсно був вигнаний. Як же це узгоджується з принципом вічного володіння? У книзі Левіт, наприклад, міститься перерахування поганих звичаїв єгиптян і кнаанеев і веління: «Не занечищуйтеся тим усім, бо всім цим осквернились народи, яких Я виганяю перед вами. І стала нечиста та земля, і Я стягнув з неї за провину її, і вибрали земля живуть на ній. Дотримуйтесь ж ви постанови й закони Мої і не робіть нічого з тих гидот, ні іноземець, ні прибулець, що живе серед вас. Бо всі ті гидоти робили люди цієї землі, (жили) до вас, і стала нечиста та земля. Щоб і вас не вибрали земля, коли ви станете через ваше занечищення її, як вона вибрали народ, (жив) до вас ».

Отже, Ерец Ісраель може викликати в себе народ Ізраїлю. Що ж означає «вічне володіння»? Тут між книгою Брейшит і книгою Левіт закладена ідея повернення, згодом розширена і виділена пророцтвом. Ми стали свідками здійснення пророцтва про збирання вигнанців. І це необхідне доповнення ідеї, адже Ерец Ісраель є, по слову Божому, вічним володінням народу Ізраїлю. З іншого боку, країна може забрати народ Ізраїлю. Мостом між цими двома здавалося б виключають один одного положеннями служить ідея повернення з вигнання, що міститься в різних висловлюваннях Танаха. Іншими словами: навіть якщо земля викидає ізраїльтян, в майбутньому вона знову прийме їх. Наші благословенній пам’яті мудреці запитують про ці вірші 18-ї глави книги Левит: Якщо земля вибрали кнаанеев і виганяє ізраїльтян, чому ж тоді ізраїльтяни відрізняються від кнаанеев? Виникає ще одне питання: адже на початку глави сказано: «За звичаями землі єгипетській, в якій ви жили, не робіть, і за звичаями землі кнаанской, куди Я веду вас, не робіть, і за статутами їх не ходіть». Чому ж тільки земля кнаанская вибрали кнаанеев, чому Єгипет не вирвав з себе єгиптян? Мидраш відповідає так: Кнаанеі, після того як земля вибрали їх, не можуть повернутися до неї. Але якщо земля викине ізраїльтян вона знову прийме їх, вона зобов’язана зробити це, бо вона обіцяна Ізраїлю «на вічне володіння», а слово Боже не може бути скасовано. І наші благословенній пам’яті мудреці приходять до висновку, що народи, які проживали на цій землі, були тимчасовими її зберігачами, ізраїльтяни ж – власники її на віки вічні. Через цю країну пройшли різні народи. Коли вони покидали її, руйнувалася зв’язок між ними і цією землею. Відмінність ізраїльтян полягає в тому, що вони увійшли в країну і покинули її, але вони повернулися і повернуться.

Було поставлено також питання: чому Єгипет не рятує з себе людей, які осквернили його? Притча допоможе зрозуміти це. Серед потрапили в полон солдатів знаходився царський син. Вороги знали про це, але полонені не погоджувалися сказати хто з них царевич. Що ж зробили захопили їх в полон? Дали їм грубу їжу бранців. Солдати їли і вгамували свій голод, а царевич не міг стримати блювоту. Єгипет та інші країни не віддираю оскверняють їх, але Країна Израил, царська дочка, рятує.

Отже, «вічне володіння» означає, що Ерец Ісраель завжди буде належати народу Ізраїлю, але не завжди зі збереженням того ж статусу, тобто іноді буде належати де-юре, але не де-факто. Якби тисячу років тому запитали єврея в гетто одного з міст Німеччини, в Пасі, в Ємені або в Вавилоні: Скажи-ка, єврей, кому належить Країна Ізраїлю? Само собою зрозуміло, що він відповів би: Країна Ізраїлю належить нам, народу Ізраїлю. – Ти був там коли-небудь? – Ні. – А твій батько? – Ні. – А батько твого батька, а батько батька твого батька? – Ні, і все ж Країна Ізраїлю, безсумнівно, належить нам. І ми повернемося до неї.

У словах «вічне володіння» міститься також рішення іншої проблеми. Одним з правил теології Танаха є усвідомлення того, що ніщо не дається безкоштовно. «Якщо згідно з постановами Моїми ходити будете … то Я дам … Якщо ж не станете слухняні Мені, .. то і Я з вами зроблю так, .. збільшу покарання ваше» (Левіт 26, 3-18). «Якщо … послухаєте, то будете добра землі споживати. А коли ви відмовитеся й неслухняними будете, меч винищить вас »(Іешаяу 1, 19-20). Все дається відповідно до вчинками. Як же Ерец Ісраель, будучи основою віри, може являти собою також дар, вручений Ізраїлю без будь-якого попереднього умови? Відповідь полягає в наступному: Дійсно, Країну Ізраїлю неможливо забрати у народу Ізраїлю, але як довго вона буде належати Ізраїлю де-факто, і як довго буде вона належати йому де-юре, залежить від заслуг народу. Отправить отзывИсторияСохраненоСообщества